WELCOME ALL TO SAKURA HOUSE

Come n see my bling² SWAROVSKI. See, adored n jangan malu² untuk make an order.
Pelbagai design available with a reasonable price. HAPPY SHOPPING!!!

FYI, suma gelang ni available untuk kanak2 juga ye :D biasanya untuk kanak2, harga akn kurang dari yg dewasa kerana bilangan batu yg digunakan kurang dari dewasa.

Berminat?? sms or call sy : 017-3320955

Thursday, October 15, 2009

Ujar Lelaki Wanita Itu Lemah

Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah dan lembut besar perbezaannya
Namun ada yang tidak rela mengakuinya
Telah ditakdirkan kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan, kecuali jika terpaksa

Lalu wanita pun diam Diam seolah-olah menerima
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam, wanita terus terusan bekerja di pejabat ...

Di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari
Hingga jarum jam tegak bertindih jari
Lelaki yang mengaku kuat,

Celik mata, sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang

Isteri dikatakan lemah...

bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak

Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak

Dalam diam wanita dianggap lemah...
Terus berlumba dengan masa memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju

Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat

Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji

Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi

Lantang membela nasib wanita....

Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi
Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah, menjaga anak, membasuh pakaian,menyediakan makanan

Jika suami tidak terdaya melakukannya seorang pembantu wajar disediakan.

Lelaki yang hanyut dalam ke asyikan Tidak mampu menerima perubahan

Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam dian
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL,
KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL

KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT

Tak perlu mncari teman secantik BALQIS
Jika diri tak seindah SULAIMAN
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA

Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM
Jika tak sekuat SARAH
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W.

Tak guna Ada MATA kalau tak dapt MELIHAT
Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI.

Wednesday, October 7, 2009

Mengubati Keresahan Jiwa dengan Al-Qur'an.

Mengubati Keresahan Jiwa dengan Al-Qur'an.

Al-Qur’an al-Karim adalah kitab suci yang diturunkan oleh Allah s.w.t. kepada Nabi Muhammad s.a.w. sebagai satu rahmat yang tiada bandingnya kepada alam ini. Ia menjadi petunjuk, pedoman dan pengajaran bagi semua umat manusia di muka bumi.Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :“Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan al-Qur’an sebagai petunjuk bagi manusia”.(Surah al-Baqarah ayat 185).

Membaca al-Qur’an adalah amalan mulia. Sesiapa yang membacanya akan mendapat pahala berlipat ganda pada setiap hurufnya.Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang membaca satu huruf daripada al-Qur’an maka dia akan mendapat satu kebajikan, dan satu kebajikan itu nilainya 10 kali ganda seumpamanya. Aku tidak berkata bahawa Alif Lam Mim itu adalah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf” (Hadis Riwayat Tirmizi). Jelaslah bahawa al-Qur’an itu adalah sebaik-baik bahan bacaan bagi orang-orang yang benar-benar beriman kepada Allah tidak kira ketika senang atau susah.

Selain merupakan ibadah yang diberi ganjaran, al-Qur’an juga mampu mengubati keresan jiwa insan. Diceritakan bahawa seorang lelaki berjumpa dengan Ibn Mas’ud r.a untuk meminta nasihat bagi mengubati jiwanya yang gelisah, fikiran kusut, tiada selera makan dan tidak boleh tidur seperti biasa. Ibnu Mas’ud menasihati agar lelaki tadi mengunjungi tiga tempat iaitu:

-------> Pertama: tempat orang membaca al-Qur’an atau mendengar baik-baik orang yang membaca al-Qur’an.

-------> Kedua : menghadiri majlis ilmu yang mengingatkan hati kepada Allah.

-------> Ketiga: memohon ketenangan dan ketenteraman jiwa dan ketenteraman fikiran dan kemurnian hati.

Andainya jiwa masih juga tidak terubat dengan cara ini, minta kepada Allah s.w.t. agar diberi hati yang lain, kerana hati yang dimiliki bukan hatinya. Lalu lelaki itu mengamalkan apa yang di nasihatkan oleh Ibn Mas’ud. Dia pergi mengambil wudhuk kemudian membaca al-Quran dengan penuh khusyuk.

Selepas sempurna membaca al-Quran jiwanya terasa tenang dan tenteram, manakala kegelisahannya hilang sama sekali. Perlu dijelaskan membaca al-Qur’an, samaada memahami ertinya atau tidak adalah ibadah, amalan soleh dan memberi rahmat serta manfaat bagi mereka yang melakukannya. Memberi cahaya dalam hati, memberi cahaya kepada keluarga juga tempat dimana al-Qur’an itu dibaca.Daripada Anas bin Malik r.a Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :"Hendaklah kamu beri nur (cahaya) rumahtangga kamu dengan solat dan dengan membaca al-Qur'an"(Hadis Riwayat al-Baihaqi).

Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya' Ulumuddin telah memberi garis panduan yang berkaitan dengan adab-adab membaca al-Qur'an iaitu adab batin dan zahir. Adab batin itu ialah memahami kalimah-kalimah yang dibaca, ada rasa penghayatan membesarkan kalimah Allah, menghadirkan hati sepenuhnya ketika membaca, memperhalus perasaan dan jiwa. Dengan sebab batin itu, kandungan al-Qur'an yang dibaca dengan perantaraan lidah itu dapat bersemi di dalam jiwa dan meresap kedalam lubuk hati si pembaca. Untuk membesarkan kalimah Allah s.w.t seperti yang dijelaskan oleh Imam al-Ghazali seorang itu mestilah menghadirkan dalam hati betapa keagungan Allah yang mempunyai kalimah-kalimah itu tadi.

Pembaca mesti memahami bahawa apa yang dibaca itu bukan tutur kata manusia tetapi ia adalah kalam Allah. Membesarkan kalam Allah itu bukan sahaja ketika membacanya, tetapi juga ketika menjaga tulisan-tulisan al-Qur'an.

Adab-adab zahir adalah seperti berikut:

1. Membaca al-Qur'an mestilah dalam keadaan bersih dan berwudhuk. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud : "Tidak boleh menyentuh al-Qur'an kecuali makhluk-makhluk yang diakui bersih suci".(Surah al-Waqi'ah ayat 79).

2. Al-Qur'an hendaklah diambil dari tangan kanan dan sebaik-baiknya hendaklah dipegang dengan kedua-dua belah tangan.

3. Al-Qur'an hendaklah dibaca ditempat yang bersih, seperti dirumah, dimasjid dan lain-lain tempat. Paling utama adalah di masjid.

4. Mulut hendaklah bersih, tidak berisi sisa-sisa makanan, kerana itu seorang itu hendaklah bersugi sebelum itu.

5. Disunatkan membaca al-Qur'an dalam keadaan menghadap kiblat. Membacanya dengan penuh khusyuk dan tenang. Dalam masa yang sama orang yang membaca hendaklah berpakaian yang sesuai.

6. Sebelum membaca, seseorang hendaklah memohon perlindungan daripada Allah. Permohonan ini diistilahkan sebagai 'at-Ta'awwuz'. Setelah itu barulah membaca 'Basmalah'. Dilakukan demikian agar ia dilindungi Allah daripada tipu daya iblis dan syaitan yang boleh menyebabkan hati dan fikiran tidak tenang ketika membaca al-Qur'an. Elok juga seseorang itu memohon kepada Allah agar hatinya menjadi terang dengan do'a yang bermaksud, ' Ya Allah, bukakan bagi kami hikmat-Mu dan anugrahkan rahmat-Mu kepada kami dari khazanah-Mu. Ya Allah yang Maha Pengasih Lagi Penyayang".

7. Al-Qur'an hendaklah dibaca dengan tartib, iaitu membaca dengan perlahan-lahan dan tenang.

8. Bagi mereka yang boleh memahami makna dan maksud ayat-ayat yang dibaca, mereka hendaklah membacanya dengan penuh perhatian dan penghayatan. Untuk mereka yang tidak memahami bahasa Arab selepas membaca ayat-ayat ai-Qur'an hendaklah membaca terjemahannya supaya makna dan maksud ayat-ayat yang dibaca dapat difahami.

Kesimpulannya, membaca al-Qur'an samaada memahami maknanya atau pun tidak tetap mendapat ganjaran daripada Allah s.w.t. Selepas membaca dan memahami makna dan maksud al-Qur'an, seseorang itu mestilah cuba melaksanakan segala bentuk arahan-arahan yang datang daripada Allah s.w.t. kerana al-Qur'an diturunkan adalah untuk menjadi peduman hidup manusia di dunia ini.

Wednesday, September 23, 2009

SenYum SenYuM sEnYUm

Senyum

Kebanyakan kita bila berhadapan dengan masalah pasti kita akan tarik muka seribu. Paling tak pun kita akan mengeluh dan mengomel sorang -sorang yea tak? Apa kata bila kita hadapi tekanan seperti ini kita senyum dahulu. Bila kita senyum, pasti sedikit tekanan akan reda. Cubalah jangan tak cuba :D

Bersendirian

Ada sesetengah orang suka bersendirian, memencil diri untuk mencari ketenangan seketika. Macam saya kalu ada masalah saya suka menyendiri, take time untuk berfikir balik apa yang perlu kita buat. Kita renung kembali apa yang berlaku dan ambil iktibar dari sudut yang positif setiap perkara yang terjadi itu kemudian perbaiki pada keadaan yang lebih baik.

Bertenang

Janganlah serabutkan lagi keadaan yang sedia ada. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskannya secara perlahan-lahan. Cuba elakkan diri dari membuat sebarang keputusan dalam keadaan tertekan. Ini kerana keputusan itu mungkin bersandarkan pada emosi semata-mata. Bukan itu sahaja malah jika tiada perincian yang dibuat dalam keputusan tersebut takut sebarang kemudaratan akan berlaku nanti.

Berbuat baiklah pada insan

Cuba kurangkan perbuatan dari menyakiti hati orang di sekeliling. Seandainya terlihat seseorang yang boleh membuatkan kita stress, adalah lebih baik kita jangan memandang dia. Jika mendengar percakapannya adalah lebih afdal kita mendiamkan diri, pekakkan telinga. Hmmmmm, ibarat macam kena marah dengan bos lerrr.

Jadilah insan yang berhati luhur dan pemaaf

Bunyi memang senang tapi bila kita hendak melakukannya mungkin agak sukar. Tapi itulah yang harus kita lakukan. Hanya dengan cara inilah pasti hati akan berlapang dada dan sekaligus stress akan berkurangan.

Peluk

Kita pasti akan rasa lebih tenang dan damai di dalam hati jika dapat memeluk makhluk lain. Maksud disini jika kita mempunyai teman baik perempuan sama perempuan peluklah dia, jika ada anak patung (teday bear) peluklah ia dengan erat. Begitu juga jika mempunyai haiwan peliharaan seperti kuching boleh juga memeluk atau mengusapnya. Dengan cara ini ia dapat meredakan sedikit tekanan atau kemarahan kita.

Lavender

Bagi yang suka pada aroma terapi minyak lavender amat sesuai sekali untuk meredakan tahap stress. Ini kerna minyak lavender dikenali sebagai herba penenang yang boleh mengurangkan atau mensurutkan stress. (Selalunya ia diamalkan pada waktu malam).

Kasih sayang

Terapi yang mudah kita dapat melalui kawan-kawan, anak-anak atau pasangan (yang berkahwin), anak saudara, ibu bapa. Dengan adanya kasih sayang dari mereka-mereka inilah sumber kekuatan pasti tidak akan susut kerana sebenarnya kita tidak berseorangan didunia ini.

Allah

Ikutlah perintah dan suruhanNYA, tinggalkanlah perkara yang dilarangNYA hayatilah setiap bait-bait ayat dariNYA nescaya kita tidak akan rugi walau sesaat.

Ceria

Janganlah bebankan fikiran dengan semua perkara yang ada disekeliling kita setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita hidup didunia ini hanya untuk sekali sahaja jadi, nikmatilah hari ini dengan seadanya.

Friday, September 18, 2009

LOWEST INTEREST - Pinjaman Koperasi - kowaja

Pinjaman Koperasi-KOWAJA

LOWEST INTEREST
1.99%
Pada Tahun Pertama Hingga Tahun Ketiga

Jimat masa anda kerana kami akan menguruskan ditempat anda.

LULUS 5 HARI!!!

Pinjaman koperasi tanpa penjamin RM150,000 sehingga 15 tahun kakitangan kerajaan dan badan berkanun sahaja.
Dokumen:

· 1 salinan IC terbaru (disahkan)
· 1 salinan 1 bulan slip gaji terbaru (disahkan)
· 1 original slip gaji terbaru
· 1 salinan bil air @ api
· 1 surat pengesahan jawatan
· 1 salinan penyata bank


Faedah / kelebihan:

· Penyelesaian bagi CTOS, CCRIS, blacklisted < RM30,000 & Overlapping
· Bayaran balik sehingga 15 tahun.


***** Sila SMS jumlah gaji pokok + elaun tetap, jumlah
potongan dan gaji bersih untuk pengiraan.*****
Untuk mendapatkan maklumat lanjut:
SILA HUBUNGI :
REDUWAN
017-3360306

Happy 2010!!!!!

Happy New Year!!!!!!!
Welcome 2010. Yohhhhoooooooooooo!!!!!

Wednesday, September 9, 2009

How to Clean **Swarovski Crystal**


Swarovski crystal can be a beautiful addition to your jewelry or home decor. Crystal, however, can sometimes be tricky to clean without scratching the coating on its surface. You must be careful about what you use to clean the crystal and the way you clean it.

**Swarovski** Crystal


What distinguishes a Swarovski Crystal?


For more than a hundred years, Swarovski has been the premier designer and seller of crystals. From its conception by a young Czech glass cutter in 1895, to today's competitive jewelry market, its high-quality glass and unique cutting process still sets Swarovski apart.

Swarovski's Signature Crystals

The Swarovski Crystal company was started by Daniel Swarovski in 1895, and remains, arguably, the most distinct and respectable of crystal companies. Daniel Swarovski was the son of a glass cutter from the Czech Republic. After completing his apprenticeship in glass cutting, Daniel invented a machine that revolutionized glass cutting, which he patented in 1895. Though this was the beginning of the company's vast success story, Swarovski Crystal company first made a name for itself in the 1950s. Swarovski created the Aurora Borealis, a crystal inspired by fashion designer Christian Dior, and became the finest, most highly demanded of any crystal company.

Distinction

Swarovski's revolutionary machine, as well as early success on the fashion scene, lead the way for the fame and distinction of the company. But what makes the crystal so special? Swarovski uses high lead content crystal glass. The lead increases the refractive index of the glass, which means it has more dimensions of light, likening it to a diamond.

The light reflects internally, the shining surfaces sparkling off each other, especially when the crystal is at a tilt. Special coatings are also used on the crystals, such as the Aurora Borealis, Volvano and Crystal Transmission, to give the outside appearance of the crystal its signature shine. All Swarovski crystals are marked with the company logo, which used to be an edelweiss flower, but in 1988 was changed to a swan.
Business : A Swarovski Storefront in Edinburgh

Swarovski crystals are used in jewelry and are also sold as ornaments, sculptures and chandeliers. Swarovski has its own stores, and the company sells its crystals to other jewelry companies. Most major cities and shopping centers throughout the Western world have a Swarovski store, and you can order the crystals online, as well.
Intrigue and Secrecy

To add to the intrigue of the Swarovski crystal, the company's process is incredibly secretive. Like any novelty item, its name would be in grave danger if another crystal cutter was to successfully replicate its process. So, even those who work at Swarovski's factory do not understand the entirety of the process, and to protect the information they do have, they are sworn to complete secrecy.
Swarovski in Popular Culture

Swarovski and Philips team up to create crystal USB Memory Keys.

Swarovski, like many companies, has had to strive to keep up with the modern consumer. In its effort to modernize its products, Swarovski has made several major leaps into popular culture. The company sponsored, and created the chandelier for, the popular Broadway musical "Phantom of the Opera" in 2004. That same year, Swarovski adorned New York City's Rockefeller Christmas Tree with a 550 pound crystal star and continued to provide the tree's star in subsequent years.

Perhaps most savvy of its business ventures was the partnership between Swarovski and the electronics company Philips. From 2007 to 2008, Swarovski created for Philips four USB memory keys, four in-ear headphones and a Bluetooth wireless earpiece, all adorned with Swarovski crystal.

Tuesday, September 8, 2009

Terbaik dari Malaysia :D

Adelina pelajar cemerlang
Berita Harian 8 September 2009

KUALA LUMPUR: Pelajar Malaysia, Adelina Raisa Sufian, meraih anugerah Pelajar Keseluruhan Terbaik dengan kelulusan Kelas Pertama Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Inggeris di Queen Mary College, University of London, sekali gus muncul pelajar pertama negara menerima anugerah berkenaan.

Pelajar berusia 21 tahun itu mencipta sejarah tersendiri dipilih untuk anugerah Westfield Trust Prize for Outstanding Academic Achievement apabila memenangi anugerah paling berprestij universiti itu. Anak sulung pasangan Datuk Sufian Majid dan Datin Alissa Fitri itu berkata, beliau gembira dan bangga kerana mendapat kelulusan kelas pertama dan menggondol anugerah berkenaan kerana ia adalah impian dan cita-citanya ketika menjejak kaki ke universiti itu.
"Saya belajar bersungguh-sungguh dengan menetapkan sasaran tertentu. Yang penting adalah kesungguhan dan keyakinan diri. "Saya terpaksa menandingi ramai pelajar di London dan dari negara lain. Berbekalkan semangat yakin boleh, saya berjaya melakukannya. "Saya juga mendapat sokongan ibu bapa dan adik. Kata-kata rangsangan mereka memberikan suntikan semangat yang kuat kepada saya," katanya.


Adelina Raisa yang mahir bermain piano dan mewakili universiti pada pertandingan koir, Matematik dan pelbagai aktiviti lain, berkata pelajar Malaysia boleh melakukan yang terbaik dalam pengajian bahasa Inggeris walaupun meneruskan pengajian di luar negara seperti di London yang penuh cabaran. Beliau pernah memenangi anugerah Headmaster's Prize' pada 2004 di Oakham School dan Anugerah Terbaik mata pelajaran Matematik, Inggeris dan Kimia pada tahun yang sama. Adelina berkata, beliau akan bekerja di Malaysia. Saya sayangkan Malaysia kerana banyak peluang dan perlu menyumbang tenaga untuk negara.

Monday, September 7, 2009

Gelang Sweets SwaRovsKi -> AnYaman

Hai semua. Hari ni sy baru nk upload pic untuk gelang Swarovski yang anyaman punya setelah sekian lama kata nak upload tp x upload. heheheh.. Semua gelang ni mmg made from batu Swarovski, mmg cantik & berkelip2 :D

To all visitors, hv a pleasure utk tgk2 ye. If berminat or ada kemusykilan or any question, pls sms / call / email or comment je ye. Insyaallah sy akn reply ASAP.

Below is the step untuk memesan design Gelang Swarovski yang anda minat/suka:

1. Taip no kod design yang anda minat, contoh: 0100 (jika ada).
2. Diminta untuk anda mengukur sendiri panjang gelang yang anda ingin tempah menggunakan ukuran cm, contoh : 17cm
3. Nyatakan sama ada anda ingin membuat pembayaran secara deposit atau bayaran penuh, deposit awal minimum RM70.
4. Berikan nama dan alamat penuh di mana tempahan perlu dihantar.
5. Email kepada
sakura.arigato@yahoo.com / sms ke no 017 3320955

TEMPAHAN AKAN DI HANTAR KE ALAMAT ANDA SELEPAS SEMINGGU BAYARAN PENUH DITERIMABAYARAN POS AKAN DITANGGUNG OLEH PIHAK SAYA.



Kod : 0100
Harga : RM 95
Diskaun 15% = RM80.75
Panjang : 17 Cm
SOLD OUT


Kod : 0200
Harga : RM 102
Diskaun 15% = RM86.70
Sold Out
Panjang : 18 Cm

Kod : 0300
Harga : RM 87
Diskaun 15% = RM73.95
Panjang : 17 Cm
SOLD OUT


Kod : 0400
Harga : RM 100
Diskaun 15% = RM85
Sold Out
Panjang : 17 Cm



Kod : 0500
Harga : RM 95
Diskaun 15% = RM80.75
Panjang : 16 Cm



Kod : 0600
Harga : RM 95
Diskaun 15% = RM80.75
Panjang : 17 Cm



Kod : 0700
Harga : RM 85
Diskaun 15% = RM72.25
Panjang : 16 Cm


Kod : 0800
Harga : RM 95
Diskaun 15 % = RM80.75
Panjang : 17 Cm



Kod : 0900
Harga : RM 75
Diskaun 15 % = RM63.75
Panjang : 17 Cm
SOLD OUT
Kod : 1000
Harga : RM 95
Diskaun 15% = RM80.75
Panjang : 16 Cm



Kod : 1100
Harga : RM 75
Diskaun 15% = RM63.75
Panjang : 17 Cm


Jika Berminat, ukur pergelangan tangan dan sms/call/ YM : sakura.arigato - saya untuk menempah. Setiap Harga adalah berdasarkan kepanjangan setiap gelang.

Hanya sebutir kurma

Kawan2. Berdasarkan pengajaran yang kita dapat daripada cerita dibawah, aku terharu dan ingin memohon kepada semua kawan2 supaya menghalalkan apa sahaja yang terjadi diantara aku dan kamu semua termasuklah makan minum, barang2, atau kata2 janji yang tidak dikotakan. Sesungguhnya kita tidak tahu bila & dimana kita akan berada selepas ini. Salam Ramadhan kepada semua.
Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniatziarah ke mesjidil Aqsa. Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma daripedagang tua di dekat mesjidil Haram.Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihatsebutir kurma tergeletak didekat timbangan. Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahimmemungut dan memakannya.Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa. 4 Bulankemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa. Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah padasebuah ruangan dibawah kubah Sakhra.Ia shalat dan berdoa khusuk sekali.
Tiba tiba ia mendengar percakapan dua Malaikat tentang dirinya."Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan warayang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT,"kata malaikat yang satu." Tetapi sekarang tidak lagi. Doanya ditolak karena 4 bulanyg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh darimeja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab malaikat yang satu lagi. Ibrahim bin adham terkejut sekali, ia terhenyak, jadi selama4 bulan ini ibadahnya, shalatnya, doanya dan mungkinamalan-amalan lainnya tidak diterima oleh ALLAH SWTgara-gara memakan sebutir kurma yang bukan haknya. "Astaghfirullahal adzhim" Ibrahim beristighfar. Ia langsung berkemas untuk berangkat lagi ke Mekkah menemui pedagang tua penjual kurma.
Untuk meminta dihalalkan sebutir kurma yang telah ditelannya. Begitu sampai di Mekkah ia langsung menuju tempat penjualkurma itu, tetapi ia tidak menemukan pedagang tua itu melainkan seorang anak muda. "4 bulan yang lalu saya membeli kurma disini dari seorang pedagang tua. Kemana ia sekarang ?" tanya Ibrahim. "Sudah meninggal sebulan yang lalu, saya sekarang meneruskan pekerjaannya berdagang kurma" jawab anak muda itu. "Innalillahi wa innailaihi roji'un, kalau begitu kepada siapa saya meminta penghalalan ?".
Lantas ibrahim menceritakan peristiwa yg dialaminya, anak muda itu mendengarkan penuh minat."Nah, begitulah" kata ibrahim setelah bercerita, "Engkau sebagai ahli waris orangtua itu, maukah engkau menghalalkan sebutir kurma milik ayahmu yang terlanjur kumakan tanpa izinnya?". "Bagi saya tidak masalah. Insya ALLAH saya halalkan. Tapi entah dengan saudara-saudara saya yang jumlahnya 11 orang.Saya tidak berani mengatas nama kan mereka karena merekamempunyai hak waris sama dengan saya." "Dimana alamat saudara-saudaramu? biar saya temui mereka satu persatu. "Setelah menerima alamat, Ibrahim bin Adham pergi menemui. Biar berjauhan, akhirnya selesai juga.
Semua setuju menghalakan sebutir kurma milik ayah merekayang termakan oleh ibrahim.4 bulan kemudian, Ibrahim bin adham sudah berada dibawahkubah Sakhra. Tiba tiba ia mendengar dua malaikat yang dulu terdengarlagi bercakap cakap." Itulah ibrahim bin adham yang doanya tertolak gara-gara makan sebutir kurma milik orang lain." "Ooooooo, tidak.., sekarang doanya sudah makbul lagi, ia telah mendapat penghalalan dari ahli waris pemilik kurma itu.
Diri dan jiwa Ibrahim kini telah bersih kembali dari kotoransebutir kurma yang haram karena masih milik orang lain. Sekarang ia sudah bebas." "Apabila anda mempunyai teman atau saudara yang anda sayangi. Forwardlah e-mail ini.
Oleh sebab itu berhati-hatilah dgn makanan yg masuk ke tubuh kita, sudah halal-kah? lebih baik tinggalkan bila ragu-ragu. "Pada hadits yang lain S.A.W. bersabda; ‘Siapa yang merampas hak orang Islam dengan sumpahnya, maka Allah mewajibkan dia masuk neraka dan mengharamkannya masuk surga.. Seorang laki-laki bertanya, walaupun sedikit ya Rasulullah? Nabi menjawab, walaupun sebatang kayu sugi.’ (Riwayat Muslim).

Friday, September 4, 2009

Pak Lang pulang ke Rahmatullah sebentar td


Sy baru dpt kol dari along tadi, inform pak lang baru je meninggal..Innalillah.. sedih..

Bagaimana menghadapi sakit kepala

Sakit kepala kerap berlaku dikalangan rakyat Malaysia. Biasanya tidak menggambarkan suatu penyakit yang serius. Ia melibatkan semua peringkat umur dan hampir semua di antara kita mengalaminya. Walaupun ia tak la serius, tp menyakitkan dan menganggu aktiviti harian kita.

Antara sebab & punca yang merangsang sakit kepala:

Tekanan (tension headache), Kemurungan, Migraine (penyempitan salur darah) , Penyakit serta ketegangan dalam mata, Sakit gigi dan tulang rahang, Penyakit berkaitan anggota telinga, hidung dan tekak, Kejang otot, Kecederaan kepala dan tengkuk/leher. Angin ahmar, Jangkitan dalam otak, ketumbuhan dalam otak (Brain Tumor). Tekanan darah tinggi , Pengambilan dadah dan racun.


Rawatan yg boleh dibuat (bergantung kepada sebab)
  • Berehat/baring dalam bilik gelap,sunyi.
  • Ambil ubat tahan sakit yang ringan seperti Tablet Paracetamol atau Asprin.
  • Cuba teknik bertenang dan urutan.
  • Jika migraine, letakan beg air batu atau tuala sejuk di atas dahi dan ubah suai pemakanan.
  • Kendalikan tekanan dengan baik.
  • Cuba rawatan pilihan seperti chiropractic dan akupuntur.
  • Rawatan khusus bagi penyakit tertentu

Bila Perlu Berjumpa Doktor?

Sakit kepala biasanya tidak serius, tetapi jika dibiarkan berpanjangan akan memudaratkan. Jumpa doktor jika ada tanda-tanda amaran serius (Red flag) seperti :

  • Demam.
  • Jika melebihi 40 tahun.
  • Tidak berkurangan selepas pengambilan ubat tahan sakit yang ringan.
  • Sakit kepala sangat kerap dan teruk.
  • Sakit kepala yang berbeza dari yang biasa dialami.
  • Lebih teruk dengan batuk atau bersin.
  • Selepas kemalangan yang melibatkan kepala.
  • Kejang tengkuk/leher.
  • Khayal/lali.
  • Sawan.
  • Rasa lemah dan kebas.
  • Kabur penglihatan atau buta.
  • Sakit kepala melebihi seminggu, lebih teruk di waktu malam atau awal pagi.
  • Loya, muntah.
  • Hilang selera makan dan susut berat badan.
  • Seseorang pengidap darah tinggi, penyakit kanser dan HIV

Cara cegah:

  1. Tangani tekanan dengan baik.
  2. Ketahui teknik-teknik untuk bertenang.
  3. Pemakanan seimbang.
  4. Kerap bersenam.
  5. Berhenti merokok.
  6. Amalkan gaya hidup sihat

Thursday, September 3, 2009

Kekalahan hanyalah bersifat sementara

Hari ni sy ada terbaca satu artikal.

Leh dikatakan sebagai untuk motivasi diri juga untuk kita. Sy berminat untuk share apa yg sy bc dan dirasakan menarik untuk dikongsi bersama yg lain :D

Kekalahan Itu Bersifat Sementara, Putus Asa Menjadikannya Kekal.

Apabila kita mengalami kekecewaan, atau kita gagal dalam sesuatu usaha, sememangnya sukar untuk kita bangun dan berjuang semula. Jika ada seperti ini, sebenarnya tiada apa yang perlu kita runsingkan. Ini adalah satu respon semulajadi yang lahir daripada hati dan perasaan seorang manusia, dan kita jangan sekali-kali menyalahkan diri semata-mata kerana berperasaan sedemikian. Apa yang perlu beri perhatian ialah, apa yang kita lakukan dalam keadaan sedemikian? Bagaimanakah menangani perasaan kita itu? Malah, bagaimana kita memanfaatkan kekalahan kita itu? Satu perkara yang kita harus tahu yakni ialah kegagalan dan kekecewaan merupakan satu rukun penting dalam proses perkembangan diri.

Seorang ilmuwan pernah berkata : Manusia yang tidak pernah gagal tidak akan mencapai kejayaan. Kita boleh menganggap bahawa kesilapan dan kegagalan kita sebagai satu papan tanda dalam jalan kehidupan yang mengingatkan kita “Jalan ini salah!”. Dalam ertikata lain, setiap kesilapan kita membuat kita mengenali jalan atau cara yang betul. Inilah sikap yang ditunjukkan oleh Edison apabila setelah beribu-ribu kali gagal menyalakan lampu mentol yang beliau cipta, beliau berkata bahawa beliau bukan gagal, tetapi menjumpai beribu-ribu cara untuk tidak menyalakan mentol tersebut! Sememangnya kita selalu menganggap bahawa kehidupan yang ‘lancar’ itulah yang terbaik dan yang ideal. Mungkin ya, mungkin juga tidak. Kata orang, laut yang sentiasa tenang tidak akan menghasilkan pelaut yang mahir dan cekap. Namun laut yang bergeloralah yang bisa melahirkan pelaut-pelaut mahir yang dapat mengemudi bahtera kehidupan ke tempat-tempat yang belum pernah diterokai.

Jika kita tidak menguji diri kita, kita tidak akan tahu apa kelemahan kita. Jika kita tidak tahu kelemahan kita, kita akan selesa dengan keadaan sedia ada dan tidak berusaha untuk memperbaikinya. Kerana dalam minda kita, kita rasa kita sudah ‘sempurna’, atau setidak-tidaknya kita berpuas hati dengan keadaan kita seadanya.

Jika ditanya sekarang, jika kita ingin belayar jauh, adakah kita akan menyerahkan bahtera kepada pelaut yang hanya melayari laut tenang dan tidak pernah menghadapi ribut dan sebagainya, atau pelaut yang biasa dengan lautan bergelora, membelah lautan terbuka? Jika anak kita, atau adik kita yang baru belajar berjalan, kerap jatuh bangun, mendedahkan dirinya kepada risiko-risiko seperti terhantuk meja, kerusi atau terlentang atas lantai, apakah kita akan berkata “Cukuplah, tak usahlah membahayakan diri lagi"? Tidak sekali-kali. Sebab itulah agaknya sebahagian besar manusia dunia ini boleh berjalan! Sebab sebagai kanak-kanak kecil, mereka tidak pernah mengalah. Mereka tidak kenal perkataan ‘putus asa’. Mungkin kita juga perlu mengingatkan diri kita tentang sifat kita yang sering dilupakan ini.

Ingatlah, kekalahan adalah sementara, hanya sifat putus asa kitalah yang menjadikannya kekal.

Alpha Lipid


Harga satu tin (450g) Alpha Lipid LifeLine ini hanyalah RM180 sahaja. Dengan khasiat yang berbagai untuk kesihatan tubuh kita dan keluarga, ia merupakan minuman kesihatan yang paling lengkap dan paling murah di pasaran.

Alpha Lipid Lifeline™ mengandungi zat pemakanan (karbohidrat, protein, vitamin dan mineral) yang lengkap maka, kita tidak perlu mengambil beberapa pil tambahan yang berasingan (Semua dalam Satu dan Satu untuk Semua). Selain itu, terdapat beberapa faktor-faktor tambahan (seperti immunoglobulin - antibodi semulajadi, faktor pertumbuhan, prebiotik dan probiotik) yang membantu pemulihan penyakit dari peringkat asas dan tidak hanya menghilangkan simptom penyakit yang bersifat sementara .

Faktor pertumbuhan menyebabkan berlakunya pertumbuhan dan penukaran sel tisu dalam badan dengan cepat terutamanya tisu yang rosak atau mati. Sebab itu organ atau angota badan kita yang sakit akan beransur pulih perlahan-lahan hingga kembali normal dan kita akan terlepas dari kesengsaraan penyakit yang dialami.

Bagi mereka yang mementingkan kecantikan akan merasa selesa jika mengamalkan pengambilan Alpha Lipid Lifeline™ kerana sel tisu pada kulit bagi yang telah berumur akan mati lebih cepat berbanding yang tumbuh menyebabkan kulit akan kelihatan tua dan berkedut. Pengamal Alpha Lipid Lifeline™ akan kelihatan lebih muda kerana sel tisu kulit akan ditukar lebih cepat berbanding sel kulit yang mati. Ini telah dibuktikan oleh pengamal Alpha Lipid Lifeline™.

Kolostrum Alpha Lipid Lifeline™ adalah makanan SEMULAJADI dan BUKAN UBAT ianya ialah makanan tambahan sesuai untuk semua peringkat usia.
Kandungan di dalam Alpha Lipid LifeLine ™

Kandungan Vitamins
Vitamin A Untuk kesihatan mata.
Vitamin B12 Menambah darah, sesuai untuk perempuan mengandung.
Vitamin B6 Untuk urat saraf, kebas kaki tangan.
Vitamin B1 Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.
Vitamin B2Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.
Vitamin B3 Membantu fungsi-fungsi B12 dan B6 jadi lebih hebat.
Vitamin CUntuk kesihatan kulit, sesuai untuk mereka yang punyai masalah kulit.
Vitamin D Penyerapan calcium lebih banyak, tanpa Vitamin D calcium yang dimakan akan keluar sebagai najis .

Kandungan Minerals
Kalsium
Kurangkan osteoporosis (Tulang kurang padat) yang bermula pada umur 35 tahun. Termasuk perempuan yang putus haid "monopous" akan mengalami osteoporosis. Dapat kurangkan tekanan.

Magnesium
Membantu fungsi saraf dan merehatkan otot, termasuk mengatur degupan jantung agar tetap normal. Dapat kurangkan tekanan.

Iron
Berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron akan menyebabkan badan kita mudah mendapat jangkitan.

Sodium
Membantu menormalkan tekanan darah dan fungsi normal otot dan urat saraf.

Folic Acid
Pembentukan darah (merah) baru.

Potassium
Berfungsi bersama sodium, meningkatkan pertumbuhan sel dan otot.
Kandungan Tambahan

Complex Lipid (Dipatent - Unik)Mengikut kajian tanpa Complex Lipid, penyerapan kolostrum yang diambil hanya sebanyak 20% sahaja, manakala 80% lagi akan dikeluarkan. Dengannya 80% akan diserap dan hanya 20% akan dikumuhkan.

Probiotix
Khasiat probiotix adalah seperti yang terdapat di dalam Yakult.

Prebiotix
Pemangkin kepada probiotix.

Kandungan Total Immunoglobulin
IgA
Juga dikenali sebagai mukos antibodi, mencegah serangan kuman bakteria daripada melekat pada dinding organ. Juga membantu menghasilkan protein yang mencukupi untuk badan manusia.

IgM
Antibodi ini dihasilkan oleh sel-B & dijumpai pada tulang, usus makan, paru-paru & kelenjar limpa. Ianya dapat mengaktifkan penghasilan sel darah merah, membekalkan oksigen serta mempercepatkan proses meneutralisasi sebarang racun kuman bakteria yang dijumpai dalam badan manusia.

IgE
Fungsi sebagai bahan peroksida, melindungi sel-sel membran, menghalang sebarang tumbesaran sel penyakit, menguatkan tulang, sistem saraf & bahagian otak manusia.

IgG
Merupakan komposisi tertinggi dalam antibodi, mengaktifkan sel darah putih untuk menentang serangan kuman bakteria, terutama E-coli, kuman bakteria yang kerap dijumpai dalam usus pesakit.
IgD
Membekalkan haba, membantu penyerapan kalsium & pengagihan kalsium pada tulang.
IgFI & IgFIIIgF merangsang pertumbuhan kulit baru. Mengekalkan ketegangan kulit dan melawan fungus, bacteria, virus dan pathogen.

SUMBANGAN UNTUK HAMBA ALLAH DARI HAMBA ALLAH KERANA ALLAH


Salam Semua…
Actually sy dpt info ni from my email. One of my friend forward to me. sy tepk y not i take some space in my blog utk spread this matter to ppl.

So, hv a pleasure to read this.


Anak bongsu dari 9 beradik. Bapa kerja security guard di SP dan Mak kerja kilang di Prai.. Kaki kanan Fatin dipotong pada hari ke 3 kelahirannya, sebab doctor suspect ketumbuhan pada kaki nya ada cancer.. Bila dah dipotong barulah dapat Nampak jantinanya yang sebenar. Isi kemerahan yang terbonjol keluar dari buntut belakang adalah ususnya yang di keluarkan bagi membolehkan Fatin membuang air besar. Just imagine, baru umur lebih 3 bulan sekarang.


Kalau berpeluang melawat dia di rumah, Fatin dengan matanya yang bulat seolah-olah mahu memberitahu sesuatu kepada pelawat-pelawat . Tak banyak orang yang tahu, termasuklah masyarakat sekeliling. Diharapkan dengan tersebarnya message ini, Fatin akan dapat menjalani rawatan yang lebih baik lagi. Sekarang ini perlu rawatan susulan di Hosp. Alor Star. Bapa perlu berulang-alik dari rumah ke Hospital Alor Star.. Fatin akan didukung oleh bapanya (Rashidi) menaiki Bas, yang perjalanannya memakan masa 1.5 ke 2jam. Cuba bayangkan kesusahan yang Fatin perlu lalui. Alhamdullilah, 2 perjalanan yang lepas, ada 2 hamba Allah yang telah membantu menghantar Fatin, bapa dan kakaknya ke Alor Star dengan kereta mereka. Mudah-mudahan, dengan tersebarnya message ini, akan ada lagi hamba Allah yang kan tampil membantu meringankan kesusahan bapa Fatin, Rashidi untuk menghantar anaknya ini untuk mendapat rawatan.

Keluarga Fatin menetap di 4445 Paya Keladi Hujung, Kepala Batas, Seberang Prai Utara.. Sesiapa yang sudi, Rashidi tidak keberatan untuk menerima kunjungan dari orang ramai yang ingin melihat sendiri keadaan Fatin. Mungkin Rashidi dan isterinya keluar bekerja, tapi Fatin dijaga oleh neneknya. Rashidi boleh dihubungi pada talian 019-4023596 atau 019-4023596.. Kepada yang tersentuh dan ingin melawat anak yang istimewa ini, dan sekiranya anda tidak biasa dengan Kepala Batas, anda perlu mengambil jalan lama dari pekan Kepala Batas ke Sungai Petani. Belok di Simpang arah ke kanan menghala ke Paya Keladi. Teruskan perjalanan sehingga jalan. Belok kanan dilorong bersebelahan sekolah agama dan masuk lebih kurang 100m. Rumah ayah Fatin di sebelah kanan kembar dua) dan akaun Rashid di Public Bank Kepala Batas (alwadiah) adalah 4-915303305.

Mudah-mudah Allah memberkati apa yang kita lakukan.

Nama anak : Nur Fatin Najwa Mohd Rashidi
Usia : 3+ bulan (pada 10/8/05)

Kaki kiri dipotong pada hari ketiga kelahirannya ke dunia ini. Kaki kiri semasa dilahirkan mempunyai ketumbuhan yang menutupi kedua-dua saluran hadapan dan belakang. Anak bongsu dari 9 beradik ini memerlukan rawatan lanjut di Hospital Alor Setar.

Mohon sumbangan dari tuan/puan Yang perihatin supaya anak kecil Ini akan mendapat peluang untuk menerima rawatan yang lebih Sempurna.

Hulurkan sumbangan anda di Tabung yang disediakan.

Atau

Hubungi sendiri bapa Nur Fatin Di talian 019 4023596 atau 019 4023596 (Rashidi)

SUMBANGAN UNTUK HAMBA ALLAH DARI HAMBA ALLAH KERANA ALLAH

Terima Kasih Tak derma tak peeee....sebarkanlah cerita ini pd org lain.

Pelajar luar kampus UUM

Mahasiswa: Khidmat sosial
Berita Harian 03 September 2009


Pelajar luar kampus UUM bantu murid luar bandar celik IT AGENDA kerajaan untuk meningkatkan tahap celik teknologi maklumat (IT) di kalangan masyarakat luar bandar turut mendapat sokongan warga Universiti Utara Malaysia (UUM) bagi menjayakannya. Baru-baru ini, pelajar luar kampus (PLK) universiti itu menjayakan program khidmat masyarakat bertema ‘Celik IT’ di Sekolah Kebangsaan (SK) Hakim Teh, Pulau Timbul, Jitra, Kedah.

Seramai 30 murid Tahun Lima sekolah berkenaan mendapat bimbingan mahasiswa universiti itu menggunakan program Microsoft Word, Excel dan Power Point, selain melayari internet bagi mencari maklumat. Pengarah program, Mohd Shahfri Abd Rashid, berkata penganjuran projek itu mencapai objektif serampang dua matanya, iaitu melengkapkan syarat pengajian dan menyumbang ilmu IT kepada murid di kawasan terbabit. Sempena program itu, katanya, mereka turut menyampaikan sumbangan mesin pencetak serta topeng penutup hidung dan mulut kepada murid sekolah berkenaan.

“Program sehari disertai 18 PLK ini dianjurkan dengan kerjasama Pertubuhan Kebangsaan Wartawan dan Penulis Melayu Malaysia serta Kelab Senifoto UUM. “Diharap penganjuran projek ini dapat mengeratkan hubungan warga universiti dengan masyarakat dan membuktikan bahawa mahasiswa juga mampu menyumbang khidmat sosial,” katanya. Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SK Hakim Teh, Mariam Syed Mahadzar, menyifatkan program khidmat bakti mahasiswa UUM itu sebagai sumbangan bermakna kepada sekolah. “Terima kasih kepada mahasiswa UUM kerana memilih sekolah ini untuk menjalankan program mereka.

“Walaupun hanya sehari, ia memberi manfaat besar kepada murid dan menyemarak lagi minat mereka mendalami IT,” katanya. Sementara itu, seorang PLK terbabit, Neoh Shean In, berkata penyertaan dalam program itu bukan saja membolehkannya mengenali murid sekolah itu, malah berkongsi pengalaman guru mengajar di kampung itu. “Kepuasan tidak tergambar apabila melihat sendiri murid dibimbing begitu gembira serta bersemangat dapat memahami dan menggunakan program komputer diajar. “Saya dan rakan pasti akan datang semula ke sekolah ini untuk menjalankan lebih banyak program bimbingan, sekali gus mengeratkan hubungan dengan warga sekolah ini," katanya.

Bantu Membantu

Keluarga bayi jantung berlubang mohon simpati
Berita Harian 3 September


GEORGETOWN: Seorang bayi lelaki berusia lima bulan, Muhd Anas Mohd Asri, yang menderita penyakit jantung berlubang memerlukan sebanyak RM40,000 bagi membolehkannya menjalani pembedahan dengan segera. Anak bongsu daripada tujuh beradik itu dijadualkan menjalani pembedahan di Pusat Perubatan Gleneagles (GMC) di sini, dalam tempoh terdekat. Ibunya, Norasiah Zakaria, 39, berkata dia yang tidak bekerja, manakala suaminya yang bekerja sebagai pemandu lori tidak mampu menanggung kos pembedahan yang begitu tinggi.

"Besarlah harapan kami orang ramai dapat menghulurkan sumbangan bagi memastikan pembedahan dapat dilakukan segera supaya dia dapat membesar seperti kanak-kanak lain," katanya di sini, semalam. Orang ramai ingin menderma boleh berbuat demikian menerusi cek atas nama Berita Harian dengan menulis nama Muhd Anas di belakangnya dan dialamatkan ke Bahagian Kewangan/Unit kebajikan, The New Straits Times Press (M) Sdn Bhd, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.

Wednesday, September 2, 2009

Hilangkan penat seharian

*Petua ni dibuat sebelum kita melelapkan mata nak tido malam*

-->Bertasbih (Subhanaallah) 33x
-->Bertahmid (Alhamdulillah) 33x
-->Bertahmid ( Allahuakbar) 33x

Kemudian selawat ke tapak tangan & raub/sapu ke muka.

Insyaallah jika selalu diamalkan rasa penat yang kita tanggung dalam kehidupan seharian akan menjadi ringan.

tegangkan kulit wajah dengan putih telur dan limau nipis.

*Petua tradisional untuk tegangkan kulit wajah & kurangkan kulit muka berminyak*

Ambil putih telur tanpa kuning telur. Letak di dalam piring atau any bekas. Kemudian ambil limau nipis, perahkan perahan air limau tersebut sedikit ke dalam bekas yang diisi putih telur tersebut. Kemudian stir kan campuran tersebut untuk bagi dia bercampur. (for 1st time user, akan rasa kulit muka pedih sbb dicampur limau, tp lps diamalkan ia akn hilang)

Kemudian sapu ke seluruh muka, elakkan terkena dari bulatan mata. Tunggu hingga kering kemudian cucikan guna air. Tak kisah air suam atau tidak. Amal kan dalam seminggu 3x.

Insyaallah, pada yang mengamalkan dapat melihat kesannya.

Cara tradisional: kacang hijau & kuning telur serikan wajah

Serikan kulit wajah / muka

Mula-mula ambil segenggam kacang hijau, dikisar atau dimesin halus dan campur sikit kuning telur. Kacau sampai rata semua bahan tadi dan sapu kat muka perlahan-lahan. Selepas lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan gunakan air suam. Insyaallah kulit muka akan cerah dan berseri.

Buat sendiri coklat sedap!!!


Bahan-bahan yg diperlukan:

=>300 gm cooking coklat (ada jual kat kedai bakery tu)
=>50 gm cocoa butter
=>kekacang [badam/kacang/hazel/walnut/kismis = anything yg korang nk letak la sebagai penyedap]
=>acuan coklat (guna la pelbagai bentuk acuan yg menarik2, doraemon ke apa ke.. hehehe)


Cara Memasak

1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. masukkan la or tekan dengan lidi ke garpu ke untuk nk bg dia tertanam dalam coklat tu then sejukkan je.
5. Pastu keluarkan dari acuan (caranya: tekan or ketuk2 skit kt tengah belakang bekas acuan mcm keluarkan cube air batu)
6. Dah siap semua, hidangkan je la n ngap!!! :D

Acuan model ekonomi baru

Liberalisasi pengajian tinggi acuan model ekonomi baru
Berita harian - 02 September 2009


Aliran terkini dalam perkembangan IPTA, IPTS mampu merangsang pertukaran kreativiti, inovasi serta nilai tinggiUSAHA liberalisasi sektor pengajian tinggi negara dibuat selaras dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk meningkatkan daya saing dan kedudukan Malaysia dalam ekonomi dunia. Selain itu, usaha liberalisasi pengajian tinggi Malaysia akan membantu usaha kerajaan untuk membentuk dan membangunkan model ekonomi baru yang sedang dirangka bertujuan memesatkan lagi pencapaian ekonomi negara.


Tambahan pula, dalam era ekonomi dunia yang berasaskan pengetahuan dan kini menitikberatkan penerapan nilai inovasi, liberalisasi pengajian tinggi adalah penting dan dianggap kritikal kerana pengajian tinggi adalah tempat yang mana elemen seperti kreativiti, inovasi serta nilai tinggi yang lain berkembang melalui kepelbagaian peranan dan aktivitinya. Pengajian tinggi juga berperanan dalam memastikan pembangunan dan kelahiran modal insan yang relevan terhadap keperluan, kehendak dan situasi ekonomi global. Berikutan itu, liberalisasi sektor pengajian tinggi negara, terutama membabitkan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) diharap dapat melonjakkan Malaysia sebagai hab serantau pengajian tinggi terkemuka di dunia. Kerajaan tidak boleh meletakkan hanya kepada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk melonjakkan kedudukan negara menjadi hab serantau pengajian tinggi kerana IPTA mempunyai matlamat sosial negara yang perlu dijayakan.

IPTA adalah institusi yang mendapat subsidi yang banyak, ia tidak boleh menampung sepenuhnya kehendak negara luar yang menghantar pelajar untuk belajar di sini. Bagi bidang bukan kritikal dan tidak berkaitan sains, teknologi, teknologi maklumat, perubatan dan kejuruteraan, liberalisasi membolehkan penyertaan ekuiti asing sehingga 49 peratus menerusi usaha sama dengan rakan tempatan dan meningkat kepada 100 peratus menjelang 2012. Bagi bidang kritikal dan membabitkan sains, teknologi, teknologi maklumat dan kejuruteraan, membolehkan penyertaan ekuiti asing sehingga 51 peratus dan meningkat 100 peratus menjelang 2012.

Ketika merasmikan Seminar Liberalisasi Pengajian Tinggi di Putrajaya, baru-baru ini, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata usaha liberalisasi pengajian tinggi akan mendatangkan beberapa manfaat dan kelebihan. Ini termasuk meningkatkan lagi pelaburan ekonomi luar dalam sektor pendidikan dan pengajian tinggi; pembukaan dan peningkatan akses pengajian tinggi; berpotensi untuk menjadikan sektor ini sebagai antara sumber kekayaan baru negara serta memastikan daya saing dan kualiti pengajian tinggi negara adalah setanding dengan pengajian tinggi yang ada di negara lain.

Oleh itu, kementerian itu mengambil pendekatan awal untuk memastikan usaha liberalisasi itu akan dapat direalisasikan dan dijayakan dengan kerjasama semua pihak termasuk IPTA, IPTS dan sektor sokongan serta agensi kerajaan yang lain. Pada masa ini, ada beberapa aspek yang akan diberi perhatian khusus dan dibangunkan. Pertama, peranan pihak swasta dalam sektor pengajian tinggi negara akan ditingkatkan melalui usaha peningkatan pelaburan dalam industri pengajian tinggi di negara ini. Pihak swasta juga disaran untuk meningkatkan aspek kualiti, di samping digalak untuk terus menyumbang ke arah mewujudkan persekitaran kondusif dalam sektor pengajian tinggi. Menyedari kepada perkembangan terkini dan trend pengajian tinggi dunia, antara langkah yang sudah diambil ke arah usaha liberalisasi, termasuk meningkatkan peranan institusi pengajian tinggi luar yang boleh dilakukan melalui pembukaan kampus cawangan universiti luar negara, peningkatan usaha jalinan kerjasama strategik antara institusi tempatan dan antarabangsa, menggiatkan lagi usaha pengantarabangsaan serta program mobiliti pelajar. Sudah semestinya kementerian terbabit mahu menilai risiko, selain membuka peluang terhadap usaha liberalisasi sektor pengajian tinggi dan mengenal pasti kesan serta impak usaha itu kepada dasar dan isu yang ada dalam sektor pengajian tinggi dan mengumpul maklumat serta idea bagi tujuan pelaksanaan.

Persatuan Universiti dan Kolej Swasta Malaysia (MAPCU) melaporkan bahawa seramai 450,531 pelajar mendaftar di IPTS membabitkan 399,852 pelajar Malaysia, iaitu peningkatan seramai 102,900 atau 34.3 peratus sejak 2004. Seramai 50,679 pula adalah pelajar antarabangsa di Malaysia (meningkat 24,740 atau 95.4 peratus sejak 2004). Dianggarkan antara RM4 bilion hingga RM5 bilion dalam bentuk yuran setiap tahun dicatat sektor swasta, termasuk lebih RM700 juta menerusi eksport. Persoalan mengenai kebolehpasaran graduan IPTS tidak pernah menjadi isu, sebaliknya mereka menyumbang kepada keperluan sumber manusia negara. Selaras usaha kerajaan meliberalisasikan pengajian tinggi swasta, kemasukan pelajar pada 2010, berdasarkan sasaran angka Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), iaitu sasaran 40 peratus kadar kemasukan bagi kumpulan usia 17 hingga 23.

Impak liberalisasi terhadap pengajian tinggi swasta amat dirasai dalam hubungan dengan sektor perkhidmatan. Paling ketara, kemungkinan jumlah institusi pengajian tinggi luar negara bertambah, selain kelulusan dan proses akreditasi membabitkan tahap program dalaman (biasanya dalam bentuk status akreditasi sendiri), manakala IPTS lain masih diwajibkan mendapat salinan kelulusan serta prosedur akreditasi. Dalam sesetengah kes, akses kepada insentif dan faedah yang biasanya tidak diperoleh IPTS dan akses segera kepada kumpulan bakat tempatan yang menamatkan pengajian di IPTS. Persoalan yang mungkin timbul dalam ruang lingkup liberalisasi ialah adakah 'level playing field' berlaku; kebimbangan terhadap IPTS daripada menjadi terlalu padat; sejauh mana dasar kerajaan dan ketegasan kerajaan untuk mengambil pelajar asing serta sejauh mana kekuatan negara dalam aspek ini.

Presiden MAPCU, Dr Parmjit Singh, berkata liberalisasi penuh dalam sektor itu adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan dan lebih-lebih lagi, pengajian tinggi sudah menjadi perkara yang bersifat 'trans-national'. Katanya, sektor IPTS amat diperlukan bagi menyokong pertumbuhan dalam eksport perkhidmatannya dan menjadi penjaga bagi merangsang kemasukan dan mengurangkan pengaliran tukaran wang asing. "Dalam pada itu, ia juga bertujuan menyediakan akses tempatan kepada pengajian tinggi, sekali gus membangunkan sumber manusia yang diperlukan bagi menyokong transformasi model ekonomi Malaysia," katanya.

Zakat : Seiring kedatangan Ramadan

Seiring kedatangan Ramadan, salah satu lagi kewajipan umat Islam adalah mengeluarkan zakat fitrah. Seseorang Muslim yang melaksanakan kewajipan berzakat ini sebenarnya akan berasa lebih tenang dan damai hatinya setelah berjaya melalui proses penyucian dengan mengeluarkan sebahagian hak Allah diamanahkan kepada si pemiliknya kepada sebahagian individu lain memerlukannya.

Zakat adalah sebahagian harta tertentu kepada orang yang berhak menerimanya dengan syarat tertentu untuk menyeimbangkan jurang pendapatan di kalangan ummah bagi mencapai suatu tingkat hidup lebih baik kepada paras nisbah yang wajar.

Harta sebenarnya adalah alat untuk mencari kebahagiaan hakiki di akhirat dan bukannya matlamat untuk menjadi hamba kepada nafsu sendiri. Justeru, sebagai tanda menggambarkan rasa kesyukuran kepada Allah di atas kurniaan nikmat harta benda kepada seseorang individu itu, maka amat wajar dikongsi bersama dengan orang di sekeliling yang tidak mampu untuk merasai kemewahan hidup.

Zakat fitrah hukumnya fardu ain ke atas setiap umat Islam yang cukup syarat.

Waktu tertentu untuk umat Islam mengeluarkan zakat fitrah adalah seperti berikut:

Waktu harus - dari awal Ramadan hingga akhir bulan berkenaan.
Waktu wajib - selepas terbenamnya matahari pada hari akhir Ramadan.
Waktu paling afdal - selepas solat Subuh pada hari terakhir Ramadan
Waktu makruh - selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri hingga waktu Maghrib.
Waktu haram - selepas terbenamnya matahari pada hari raya Aidilfitri.

Penggodam??

Penggodam Indonesia serang laman web Malaysia
Berita Harian - 02 September 2009

Susulan dakwaan Kuala Lumpur mengambil budaya mereka untuk promosi JAKARTA: Sekumpulan penggodam komputer Indonesia kelmarin mendakwa menyerang beberapa laman web Malaysia, insiden terbaru yang membayangkan kehampaan berterusan selepas Kuala Lumpur didakwa menggunakan tarian tradisi republik itu untuk mempromosi pelancongannya. Satu kenyataan dihantar ke sebuah blog bertajuk "Terselubung" berkata beberapa laman web Malaysia digodam dan dicacatkan.

Blog itu menyenaraikan lebih 120 alamat internet, termasuk domain bagi pendidikan Malaysia dan laman pelancongan. Namun pemeriksaan ke atas contoh laman web yang disenaraikan mendedahkan hanya beberapa daripadanya masih dicacatkan. Laman web rasmi Malaysia kembali pulih dan hanya beberapa laman web persendirian termasuk risalah syarikat pemasaran internet, masih memaparkan mesej penggodam, sementara yang lain tidak boleh dibuka atas beberapa sebab. Dengan lagu kebangsaan Indonesia dimainkan sebagai muzik latar, laman web risalah berkenaan digodam ditandatangani oleh M364tron dan berkata: "Satu demi satu anda mengambil budaya kami, namun kami tidak akan diam. Anda masih menjadi sasaran utama kami."

Jurucakap Kementerian Luar Indonesia, Teuku Faizasyah melahirkan perasaan "kecewa" berhubung tindakan penggodam tempatan dan menggesa kedua pihak bertenang. "Saya fikir mereka memberi tindak balas dengan cara tidak wajar dan hanya memburukkan keadaan," kata Faizasyah. "Kami tidak percaya bahawa serangan ke atas laman web Malaysia diganggu secara besar-besaran sehingga mengganggu hubungan dua hala, namun mereka mungkin menyebabkan keadaan berang dari segi psikologi, justeru semua orang perlu bertenang." Musni Umar, seorang anggota tempatan Kumpulan Individu Terkemuka, satu pertubuhan pakar dan bekas pemimpin dari kedua negara, berkata penggodam keterlaluan dan insiden itu membabitkan hanya golongan muda yang sering bertindak secara emosi berbanding rasional.
"Saya tidak bimbang pada hari ini, saya bimbang apabila golongan muda ini mengambil alih pemerintahan negara dengan sangka buruk terhadap jiran mereka," katanya. "Ya kita perlu melakukan sesuatu mengenainya.


Komunikasi dua hala perlu membabitkan belia bagi membantu mereka memahami perlunya mengekalkan hubungan baik dengan jiran." Perasaan berang dengan Malaysia memuncak lagi minggu lalu berhubung dakwaan bahawa satu tarian Bali digunakan bagi mempromosi satu rancangan televisyen mengenai Malaysia, walaupun didedahkan selepas itu tiada agensi kerajaan memainkan peranan dalam membuat iklan itu. - Agensi

Menjaga Keseimbangan Puasa

Hai semua.. time bulan-bulan puasa ni biasanya kaum Hawa ni lah yang excited sungguh nk kurangkan berat badan. Tp dlm nk diet2 ni, kena diambil kira juga kesihatan kita. Jgn sbb nk diet nya pasal, kesihatan kita pula yang terganggu.


AMALAN berpuasa bukan hanya berkisar kepada sudut rohaniah, malahan didapati mempunyai kesan positif terhadap fizikal badan. Bukan setakat memberi peluang sistem penghadaman berehat, malahan membolehkan metabolisma badan menurun dan kembali seimbang dengan keperluan badan.

Namun, menahan diri daripada lapar dan dahaga lebih 13 jam sehari memerlukan kita menjaga keseimbangan tenaga badan dan aktiviti harian. Amalan bersahur dan tidak melengahkan waktu berbuka digalakkan, supaya keperluan nutrien dan tenaga badan tidak terjejas sepanjang berpuasa.

Air

Lebih 60 peratus (dua pertiga) struktur badan manusia dibina daripada air, elemen utama kehidupan. Berbanding nutrien lain yang diperlukan untuk tenaga badan, air merupakan satu keperluan asas yang diperlukan untuk badan terus berfungsi.

Kekurangan air badan (dehidrasi) boleh menjejaskan kesihatan dan juga mengancam nyawa bagi situasi kehilangan air berlaku secara berterusan (seperti muntah dan cirit-birit).
Untuk memastikan badan mempunyai bekalan air secukupnya sepanjang waktu berpuasa, kita perlu menilai keperluan badan berdasarkan aktiviti harian, kesihatan diri dan juga cuaca.


Mereka yang kurang sihat, banyak melakukan aktiviti fizikal (berjalan, berlari) atau meredah cuaca panas memerlukan lebih banyak air dari biasa. Amalkan bersahur supaya dapat minum air secukupnya sebelum mula berpuasa.

Dehidrasi juga boleh berlaku akibat pengambilan kafein dan ubat tertentu, masalah sistem penghadaman, banyak berpeluh dan juga kandungan gula di dalam darah yang tinggi (diabetes). Adalah lebih baik mengamalkan pengambilan air kosong berbanding minuman berkafein, serta mendapatkan nasihat doktor mengenai ubat yang mungkin memberi kesan kepada kandungan air badan.

Kekejangan

Antara kesan dehidrasi dan terlalu banyak aktiviti fizikal di siang hari adalah kekejangan otot. Kekejangan otot juga tidak terhad kepada otot kaki, malahan otot leher, belakang, perut dan sebagainya.

Kebiasaannya, kekejangan otot bukan sahaja akibat kekurangan air, tetapi juga melibatkan kekurangan oksigen, pengumpulan asid laktik serta kandungan sodium dan potasium darah yang rendah.

Kekejangan otot dapat dielakkan dengan pengambilan air serta garam galian yang cukup, terutamanya makanan yang tinggi dengan potasium. Bernafas dengan laju pula dikatakan dapat meredakan kekejangan akibat kurang oksigen dan pengumpulan asid laktik pada otot.
Urutan lembut, regangan serta menggunakan sesuatu yang suam atau sejuk juga mungkin dapat membantu. Haba dapat meningkatkan aliran darah permukaan, menjadikan otot lebih fleksibel dan mengurangkan rasa kejang.


Tekanan atau urutan kuat pada otot yang kejang pula hanya akan memburukkan lagi keadaan. Menggunakan sesuatu yang terlalu panas atau terlalu sejuk juga boleh membawa kepada kekejangan otot.

Asas yang ingin ditekankan di sini adalah pengambilan air secukupnya mengikut aktiviti fizikal, kesihatan badan dan cuaca. Elakkan berlakunya kekejangan mahupun mana-mana masalah kesihatan akibat kekurangan air atau nutrien keperluan badan.

Amalkan bersahur dan berhemah ketika berbuka. Jangan tidur dijadikan alasan tidak bersahur dan jangan puasa dijadikan alasan 'membalas dendam' ketika berbuka. Jagalah keseimbangan berpuasa, mengikut keperluan agama dan juga badan.

Selamat berpuasa dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-52.